Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Reactie op alternatieven om dividendstripping aan te pakken
01 februari 2022

CONSULTATIE | Reactie op alternatieven om dividendstripping aan te pakken

Het ministerie van Financiën publiceerde 6 alternatieve maatregelen in een consultatie om dividendstripping beter aan te pakken. Het kabinet vindt het namelijk ongewenst dat partijen door middel van dividendstripping geen of minder dividendbelasting betalen. Samen met onze Fiscale Commissie reageerden we op deze consultatie. 

Bekijk onze reactie

Belastingvoordeel door dividendstripping

Bij dividendstripping wordt het economische belang en de juridische eigendom van aandelen opgesplitst om zo een belastingvoordeel te behalen. Hierbij behoudt een aandeelhouder het economische belang. De juridische eigendom wordt (tijdelijk) overgedragen aan andere partijen die recht hebben op een gunstigere behandeling voor de dividendbelasting. Hierdoor wordt de heffing van dividendbelasting beperkt of voorkomen.

Nog steeds geen adequate bestrijding

In 2001 is in de nationale wet antimisbruikregelgeving opgenomen om dividendstripping tegen te gaan. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat de Belastingdienst dividendstripping niet altijd goed kan bestrijden binnen de huidige wettelijke mogelijkheden. Op grond van de antimisbruikwetgeving heeft een inspecteur er namelijk een zware taak aan om te bewijzen dat er sprake is van dividendstripping. Bovendien is de complexiteit van de structuren afgelopen jaren verder toegenomen.

Consultatie over alternatieven aanpak dividendstripping

Met deze consultatie onderzoekt het ministerie van Financiën welke alternatieven er zijn om dividendstripping beter aan te kunnen pakken en welke impact die op de markt hebben. In de consultatiereactie kon reactie gegeven worden op alle 6 alternatieven en andere alternatieven voorgesteld worden. Reageren kon tot 26 januari 2022. 

Meer inzichten nodig

In onze reactie onderschrijven we het belang van de Nederlandse overheid om structuren te bestrijden die voor dividendstripping kunnen zorgen. Onze leden willen op geen enkele wijze betrokken zijn bij dividendstripping. Wel vindt DUFAS het zinvol om meer onderzoek te doen naar de Nederlandse vorm van dividendstripping. Er is namelijk al veel wetgeving om fiscaal agressieve tax planning tegen te gaan, dus dan is de vraag wat het restprobleem in Nederland is. Alleen als dit duidelijk is, kan worden besloten of de wetgeving die dividendstripping moet tegengaan, moet worden aangepast en op welke manier. 

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie? Stuur een mail naar Lilian Wieringa, manager regulatory affairs bij DUFAS. DUFAS heeft het ministerie van Financiën aangeboden om in een gesprek haar reactie toe te lichten. Naar verwachting wordt in het voorjaar van 2022 de Tweede Kamer verder geïnformeerd over de uitkomst(en) van deze consultatie.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS voorstander van Open Data maar voor gegevenshouders blijft controle en beveiliging essentieel

Standpunten en publicaties | 21 november 2022
Data en datamobiliteit hebben een steeds grotere impact op de financiële dienstverlening. In oktober consulteerden De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een discussiedocument met daarin een voorlopige beleidsvisie op datamobiliteit voor de financiële sector.

CONSULTATIE | Voorstander van aansluiting van duurzaamheid in product governance op MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren

Standpunten en publicaties | 12 oktober 2022
Op 7 oktober reageerde DUFAS op de consultatie over de geplande wijzigingen van de MiFID-product governance guidelines. De European Securities and Markets Authority (ESMA) herziet deze bestaande richtlijnen vanwege de inbedding van duurzaamheidsonderdelen in de product governance-eisen.

CONSULTATIE | Response to PSF draft report on Minimum Safeguards

Standpunten en publicaties | 08 september 2022
On 11 July, the Platform for Sustainable Finance (PSF) published their draft report on Minimum Safeguards (MS) for feedback. This report looks into the shortcoming of current practices and suggests improvements.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties