Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Reactie op de marketingcommunicatierichtlijnen van ESMA
17 februari 2021

CONSULTATIE | Reactie op de marketingcommunicatierichtlijnen van ESMA

DUFAS heeft gereageerd op de consultatie van de European Securities and Markets Authority (ESMA) over de marketingcommunicatierichtlijnen. De richtlijnen zijn bedoeld voor beleggingsinstellingen in de EU. ESMA stelt deze richtlijnen op als uitwerking van de Europese richtlijn voor grensoverschrijdende distributie van beleggingsinstellingen. Door het toezicht op marketingcommunicatie van beleggingsinstellingen in de EU overal hetzelfde te regelen – voor zowel AIF’s als UCITS’ – verbetert dit de distributie van beleggingsinstellingen binnen de EU.

 

Aansluiting op MiFID

DUFAS vindt het goed als de marketingcommunicatierichtlijnen voor beleggingsinstellingen zoveel mogelijk aansluiten bij de marketingrichtlijnen voor MiFID. In onze reactie hebben we wel gevraagd om erop te letten dat de marketingcommunicatie die zich richt op professionele beleggers (AIF's) en op retailbeleggers (UCITS') van elkaar verschilt. Beide groepen hebben namelijk verschillende informatie nodig.

Uitzonderingen

We vinden dat niet alle informatie die een beleggingsinstelling communiceert, moet vallen onder marketingcommunicatie. Een voorbeeld hiervan is de informatie die beleggers moeten ontvangen volgens de wet. Denk hierbij aan het prospectus, de PRIIPs KID en UCITS KIID. Maar ook alle informatie die asset managers volgens de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) verplicht moeten communiceren. 

Verschillende media

Ook vindt DUFAS dat de marketingcommunicatierichtlijnen moeten afhangen van het type media, zoals radio, televisie en social media. In een brochure passen een uitgebreidere disclaimer en een beschrijving van belangrijke risico’s beter dan via LinkedIn, Twitter, Facebook en andere social media.

Geen extra eisen

Tot slot is het belangrijk dat de marketingcommunicatierichtlijnen van ESMA niet zorgen voor extra of andere eisen dan die ontstaan zijn uit andere wetgeving. Zo zouden de richtlijnen niet moeten gelden voor informatie over duurzaamheid. De SFDR regelt dit al.  

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie tweede batch DORA level 2-documenten

Standpunten en publicaties | 05 maart 2024
Begin december 2023 publiceerden de Europese toezichthoudende autoriteiten een consultatie over de tweede reeks beleidsproducten onder de Digital Operational Resilience Act (DORA). Op 4 maart hebben we op de consultatie gereageerd. 

CONSULTATIE | DUFAS vraagt om duidelijkheid over toepassingsbereik CSRD

Standpunten en publicaties | 07 februari 2024
In een recente consultatie heeft de EFRAG, aangekondigd dat ze van plan is om verdere richtlijnen op te stellen voor duurzaamheidsrapportage door financiële ondernemingen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties