Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Reactie op EC-consultatie over bronbelasting
28 juni 2022

CONSULTATIE | Reactie op EC-consultatie over bronbelasting

De Europese Commissie publiceerde een consultatie onder de noemer 'the new EU system for the avoidance of double taxation and prevention of tax abuse in the field of withholding taxes'. Deze gaat over een nieuw Europees systeem voor te betalen bronbelasting over dividenduitkeringen of opbrengsten uit investeringen. Op 24 juni reageerde DUFAS op deze consultatie.

Bekijk onze final remark

Aandacht gevraagd voor Europese erkenning van fiscaal transparante FGR's

De consultatie bestond uit een vragenlijst waarbij een final remark meegestuurd kon worden om aandacht te vragen voor specifieke nationale onderwerpen. DUFAS heeft beide mogelijkheden aangegrepen om te reageren. De vragenlijst ging onder andere over zaken waar je met het huidige systeem tegenaan loopt. En over hoe de sector een nieuw systeem graag ziet. In onze final remark staan we stil bij de fiscaal transparante fonds voor gemene rekening (FGR): een vehikel dat veel door Nederlandse partijen wordt gebruikt, maar waarvan de transparantie binnen Europa soms niet wordt erkend. Dit kan voor veel extra werk zorgen waardoor de FGR zijn effectiviteit verliest.

Te hoge administratieve lasten bij vermindering of vrijstelling bronbelasting

In onze reactie vragen we verder aandacht voor de administratieve lasten bij het aanvragen van vermindering of vrijstelling van bronbelasting. DUFAS staat in principe voor een systeem van belastingvermindering aan de bron. Maar waar dat niet mogelijk is, zou de manier om dit aan te vragen, verbeterd kunnen worden.

Meer informatie

Samen met onze Fiscale Commissie bereidden we deze reactie voor. Heb je vragen of wil je meer weten over deze consultatie? Stuur een mail naar Lilian Wieringa, manager regulatory affairs a.i. bij DUFAS. DUFAS blijft de ontwikkelingen rondom dit onderwerp op de voet volgen en deze delen met haar leden.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS pleit voor bescherming van internationale erkenning van fiscaal transparante beleggingsinstellingen

Standpunten en publicaties | 23 februari 2023
DUFAS pleit voor de bescherming van de internationale erkenning van fiscaal transparante beleggingsinstellingen.

CONSULTATIE | 'Leg prioriteit bij ontwikkeling van SFDR'

Standpunten en publicaties | 23 februari 2023
In onze reactie onderschrijven we dat beleggers niet door fondsen misleid moeten worden met een verkeerd beeld van de werkelijke duurzaamheidskenmerken, ook niet door de naam van een fonds.

CONSULTATIE | Regelgevingsonzekerheid mag niet worden verward met greenwashing

Standpunten en publicaties | 17 februari 2023
We delen de bezorgdheid van de European Supervisory Authority's (ESA's) over greenwashing en vinden het cruciaal dat er duidelijke definities komen. Op 10 januari 2023 reageerde DUFAS op de Call for Evidence on Greenwashing van de ESA's.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties