In het bijzonder gaan de richtlijnen over de vraag hoe financiële instellingen de kennis- en ervaringstoets – ook wel de passendheidstoets genoemd – moeten toepassen bij execution only dienstverlening. Ook gaan de conceptrichtlijnen onder andere over de informatieverschaffing rond de passendheidstoets, de cliënt-intake en de waarschuwingen die de aanbieder van de execution only diensten hanteert.
Over het algemeen kan DUFAS zich wel vinden in de conceptrichtlijnen. Toch maakt DUFAS zich zorgen dat deze nieuwe richtlijnen misschien tot verwarring kunnen leiden. Zoals over de passendheidstoets en het regulatoire kader dat al bestaat. Denk daarbij aan een mogelijke introductie van product governance eisen in de passendheidtoets. Of een introductie van een meer granulaire definitie van complexe versus non-complexe producten buiten het bestaande kader om.
Tot slot vraagt ESMA zich in haar consultatie af of duurzaamheidsrisico’s en -factoren onderdeel moeten worden van de passendheidstoets. DUFAS vindt dat het hiervoor te vroeg is. Duurzaamheidsregelgeving is namelijk nog steeds in ontwikkeling. Het opnemen van bijvoorbeeld duurzaamheidsrisico’s in de passendheidstoets zou juist een negatief gevolg kunnen hebben op duurzaam beleggen.
Neem voor meer informatie contact op met Randy Pattiselanno, DUFAS’ manager strategy & regulatory affairs. DUFAS blijft vanuit de Distribution & Client Disclosures Committee de ontwikkelingen volgen en deze delen met haar leden.