Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Reactie op Implementatiebesluit prudentieel toezicht beleggingsondernemingen
12 mei 2021

CONSULTATIE | Reactie op Implementatiebesluit prudentieel toezicht beleggingsondernemingen

Op 1 april kwam het ministerie van Financiën naar buiten met de consultatie Implementatiebesluit prudentieel toezicht beleggingsondernemingen. Dit noemen we ook wel het Implementatiebesluit IFD. Deze consultatie gaat over de uitvoeringsregels van de prudentiële regels voor beleggingsondernemingen. Op 29 april heeft DUFAS hierop gereageerd. De nieuwe kapitaalregels worden straks ook relevant voor beheerders van beleggingsinstellingen die beleggingsdiensten verlenen – zogenoemde beheerders met een MiFID ‘top-up’ vergunning. 

Lees onze consultatiereactie

‘Goldplating’

Wopke Hoekstra heeft op 29 maart het wetsvoorstel Implementatiewet richtlijn prudentieel toezicht beleggingsondernemingen – ook wel de Implementatiewet IFD – ingediend bij de Tweede Kamer. Uit dit wetsvoorstel blijkt dat beheerders met een MiFID ‘top-up’ vergunning onder deze regels vallen. In de rest van Europa is dat niet het geval. Daar zijn de kapitaalseisen voor UCITS en AIFMD leidend. Deze vorm van nationaal beleid noemen we gold plating. DUFAS vindt dit onwenselijk. 

Onduidelijkheid in regels

Het gevolg van dit nationaal beleid is dat onduidelijk is welke regels wel en welke regels niet gelden voor beheerders met een MiFID ‘top-up’ vergunning. DUFAS geeft in haar consultatiereactie aan dat er op dit moment een stapeling van regels is, zoals rondom governance en risicobeheereisen. Dit zorgt ook voor onduidelijkheid in de berekening van de kapitaaleisen. 

‘Dubbel’ toezicht?

Tot slot vragen we ons af of beheerders met een MiFID ‘top-up’ vergunning te maken krijgen met 'dubbel’ toezicht. Doordat DNB een grotere toezichtrol krijgt, ontstaat het gevaar van conflicterende overlap van toezicht op beheerders met een MiFID 'top-up' door zowel DNB als AFM. Dit kan in praktijk tot de nodige problemen en ook hogere (interne) kosten leiden. 

Meer informatie

Voor vragen over deze consultatie kun je contact opnemen met Randy Pattiselanno, DUFAS’ manager strategy & regulary affairs. DUFAS blijft in gesprek met wetgevers en toezichthouders. Hiermee willen we de regels voor beheerders met een MiFID ‘top-up’ vergunning zo helder mogelijk krijgen. 

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS pleit voor bescherming van internationale erkenning van fiscaal transparante beleggingsinstellingen

Standpunten en publicaties | 23 februari 2023
DUFAS pleit voor de bescherming van de internationale erkenning van fiscaal transparante beleggingsinstellingen.

CONSULTATIE | 'Leg prioriteit bij ontwikkeling van SFDR'

Standpunten en publicaties | 23 februari 2023
In onze reactie onderschrijven we dat beleggers niet door fondsen misleid moeten worden met een verkeerd beeld van de werkelijke duurzaamheidskenmerken, ook niet door de naam van een fonds.

CONSULTATIE | Regelgevingsonzekerheid mag niet worden verward met greenwashing

Standpunten en publicaties | 17 februari 2023
We delen de bezorgdheid van de European Supervisory Authority's (ESA's) over greenwashing en vinden het cruciaal dat er duidelijke definities komen. Op 10 januari 2023 reageerde DUFAS op de Call for Evidence on Greenwashing van de ESA's.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties