Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Reactie op Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen
12 mei 2021

CONSULTATIE | Reactie op Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen

Op 29 maart heeft het ministerie van Financiën een consultatie uitgebracht over de Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen. DUFAS heeft hierop stevig gereageerd. De mogelijke gevolgen van dit wetsvoorstel zorgen voor grote ophef onder onze leden.

Nieuwe definitie

Het wetsvoorstel heeft onder andere veel gevolgen voor het fonds voor gemene rekening (FGR), omdat de definitie verandert. De nieuwe definitie bepaald of een FGR zelfstandig belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting. Onze leden zijn bang dat institutionele beleggers en het Nederlandse publiek nu niet meer gebruik kunnen maken van het besloten fonds voor gemene rekening voor de collectieve belegging in effecten.

Fonds voor gemene rekening

Voor onze leden is het fonds voor gemene rekening misschien wel de belangrijkste juridische rechtsvorm voor het beheren van vermogen dat samengevoegd is. Dit noemen we ook wel collectief beleggen. Pensioenfondsen en levensverzekeraars maken bijvoorbeeld gebruik van FGR om pensioenvermogen van pensioengerechtigden te beleggen. Op deze manier zorgen zij voor een goede oudedagsvoorziening, zoals zogenaamde asset pooling

Vermogen

Een deel van onze leden investeerde in totaal meer dan 560 miljard euro aan vermogen in meer dan 225 fondsen voor gemene rekening. DUFAS vermoedt dat het totale vermogen en aantal fondsen nog hoger is. Deze fondsen hebben dan ook een heel groot financieel en maatschappelijk belang.

Meer informatie

Heb je vragen over deze consultatie? Stuur een mail naar Iris van de Looij, DUFAS’ algemeen directeur. Meer informatie over de consultatie vind je op de website van de overheid

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS positief over plannen rond effecten-fbi en fgr

Standpunten en publicaties | 12 april 2023
Op 5 april 2023 reageerde DUFAS op de consultatie van het ministerie van Financiën over het wetsvoorstel aanpassing fonds voor gemene rekening (fgr), vrijgestelde beleggingsinstelling (vbi) en fiscale beleggingsinstelling (fbi).

CONSULTATIE | DUFAS pleit voor bescherming van internationale erkenning van fiscaal transparante beleggingsinstellingen

Standpunten en publicaties | 23 februari 2023
DUFAS pleit voor de bescherming van de internationale erkenning van fiscaal transparante beleggingsinstellingen.

CONSULTATIE | 'Leg prioriteit bij ontwikkeling van SFDR'

Standpunten en publicaties | 23 februari 2023
In onze reactie onderschrijven we dat beleggers niet door fondsen misleid moeten worden met een verkeerd beeld van de werkelijke duurzaamheidskenmerken, ook niet door de naam van een fonds.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties