DUFAS vindt het positief dat ESMA voorstelt om inbedding van duurzaamheid in product governance-eisen aan te laten sluiten op het concept van de MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren. Dit is logisch, maar het zorgt ook voor beperkingen. Zo vindt DUFAS de minimum percentages voor bijvoorbeeld de taxonomie of duurzame beleggingen niet altijd geschikt voor onder andere het bepalen van de doelgroep bij product governance. Deze percentages moeten tenslotte bij de uitvraag naar duurzaamheidsvoorkeuren voor advies en vermogensbeheer individueel met de klant worden vastgesteld.
ESMA benadrukt dat aansluiting bij het concept van MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren een van de mogelijkheden is. Het voorstel van ESMA zorgt dus voor flexibiliteit, wat DUFAS positief vindt. Er zijn namelijk andere manieren om de doelgroep van een beleggingsproduct te bepalen dan dit met de MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren te doen.
Naar verwachting publiceert ESMA haar definitieve product governance-richtlijnen in het eerste kwartaal van 2023. Wel gaan de gewijzigde MiFID-product governance regels waar duurzaamheidsonderdelen worden ingebed al wel in vanaf 22 november 2022.
Samen met onze MiFID ESG-expertgroep en onze Distribution, Client Disclosure & Financial Market Committee bereidden we deze reactie voor. Heb je vragen daarover? Of wil je deelnemen aan de expertgroep of commissie? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, DUFAS' manager strategy & regulatory affairs.