Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Implementatie DAC 6
01 februari 2019

CONSULTATIE | Implementatie DAC 6

De voorgestelde 'Wet implementatie EU-richtlijn meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies' introduceert een verplichting om grensoverschrijdende fiscale constructies te melden aan de lokale belastingautoriteiten, met als doel belastingontwijking te voorkomen. DUFAS heeft gereageerd op de consultatie Implementatie Directive of Administration Cooperation 6 (DAC 6).

DUFAS' standpunt

DUFAS is voorstander van fiscale transparantie en evenwichtige belastingdruk binnen de interne markt. Echter de bewoordingen van de onderhavige richtlijn zijn zodanig vaag en ruim omschreven, dat niet duidelijk is wat nu moet worden gerapporteerd. Dit kan leiden tot een overkill aan rapportages, als ook aanzienlijke compliance kosten voor constructies die zeker niet als agressieve tax planning kunnen worden gezien. Verduidelijking is dan ook zeer gewenst. Daarnaast concludeert DUFAS dat, als gevolg van de ruime omschrijving, belastingautoriteiten in Europa verschillende interpretaties kunnen geven, wat juist bij grensoverschrijdende constructies betreurenswaardig is.

Bekijk onze consultatiereactie

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op whitepaper outbound investments

Standpunten en publicaties | 19 april 2024
Begin dit jaar lanceerde de Europese Commissie (EC) een whitepaper, met bijbehorende consultatie, over 'outbound investments' als onderdeel van de European Economic Security Strategy. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie besluit vergelijking buitenlandse rechtsvormen

Standpunten en publicaties | 17 maart 2024
Eind 2023 is de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen aangenomen. Deze wet introduceert vanaf 1 januari 2025 een nieuw kader om te beoordelen of (buitenlandse) rechtsvormen voor fiscale doeleinden kwalificeren als transparant of niet-transparant.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties