De meest opvallende wijzigingen in de richtlijn zijn de voorgestelde nieuwe bepalingen over uitbesteding, liquiditeitsmanagement, rapportages en schuldfondsen. Daarbij zijn de tekstuele aanpassingen in de AIFMD beperkt van omvang. Wel verwijzen ze voor een deel naar bepalingen op lagere niveaus van de regelgeving die nog moeten worden opgesteld. Dat betekent dat de precieze impact van het voorstel op de praktijk nog niet echt duidelijk is.
Het AIFMD-voorstel is direct verzonden aan het Europees Parlement (EP) en de Raad. Dit betekent dat er geen consultatiereactie gegeven kan worden. Wel heeft DUFAS de kans gekregen om feedback op het voorstel te geven en suggesties voor aanpassingen te delen met het ministerie van Financiën. Ook worden onze punten meegenomen in de gesprekken die EFAMA, de Europese belangenbehartiger voor assetmanagers, hierover in Brussel voert. We verwachten dat het EP en de Raad het voorstel sneller goedkeuren dan binnen de normale termijn van een jaar.
Leden van onze AIFMD-expertgroep voorzien knelpunten bij de bepalingen die opgenomen zijn over uitbesteding, liquiditeitsmanagement en rapportages. Bovendien sluiten de voorgestelde bepalingen over schuldfondsen niet goed aan op de bestaande vereisten voor Nederlandse groenfondsen.
Binnenkort versturen we dan ook onze reactie aan het ministerie van Financiën. Daarin kaarten we aan dat het AIFMD-kader op deze onderwerpen complexer wordt en daarmee dus ook bewerkelijker in de uitvoering. Daarom vragen we om bij het vaststellen van lagere regelgeving daar rekening mee te houden.
Wil je meer weten of heb je vragen over de AIFMD-review? Stuur een mail naar Trudy Winnemuller, manager regulatory affairs a.i. bij DUFAS. DUFAS volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt leden op de hoogte via onder andere de nieuwsbrief.