Home - Nieuws - 'Vermogensbeheer wordt weer gezien als dienst met toegevoegde waarde'
10 februari 2023

'Vermogensbeheer wordt weer gezien als dienst met toegevoegde waarde'

Ter ere van onze 20ste verjaardag deelt Jaap Westerling, huidig vice-voorzitter van DUFAS, als derde in de reeks zijn herinneringen en ervaringen van DUFAS toen en nu. We stelden hem 3 vragen.

Optimix was een van de oprichtingspartijen van DUFAS. Cees Boonen zat namens Optimix in het eerste DUFAS-bestuur samen met afgevaardigden van onder andere Robeco, ABN AMRO en Fortis. Heb je een beeld waarom het voor jullie zo belangrijk was om in 2003 een eigen branchevereniging te starten?

"Van Cees heb ik altijd begrepen dat het idee om DUFAS op te richten, is ontstaan als voortzetting op de periodieke ronde tafel-gesprekken met vertegenwoordigers van verschillende vermogensbeheerders die De Nederlandsche Bank (DNB) tot daarvoor organiseerden. Er bleek onder de deelnemers behoefte aan een gremium waar kennis kon worden uitgewisseld en de normen en waarden van de sector een beetje konden worden bewaakt. Daarnaast waren naar verluidt de onderlinge verhoudingen prima, waardoor het ook niet ongezellig was om elkaar met enige regelmaat te ontmoeten!"

Optimix is in alle jaren een zeer actief en betrokken lid gebleven van DUFAS. Hoe kijk je terug op de afgelopen periode en waar heeft de vereniging vooral waarde voor jullie toegevoegd?

"Ons DUFAS-lidmaatschap heeft nooit ter discussie gestaan omdat het voor ons - zeker toen we nog een zelfstandig partnership waren - zeer waardevol is gebleken om de stortvloed aan nieuwe wet- en regelgeving te kunnen behappen. Bij de implementatie van de Wtb, MiFiD, MiFiR, AIFMD, MiFID II en SFDR was DUFAS voor ons telkens een steun en toeverlaat. De combinatie van gespecialiseerde juridische kennis en het zicht hebben op ‘best practices’ is zeer waardevol."

En hoe kijk je terug op de sector in de afgelopen 20 jaar? Zie je veel veranderingen en welke daarvan vind je vooral positief?

"20 jaar geleden stond onze sector er niet best voor. Gedurende de booming 90’s kwam de integriteit binnen de sector steeds meer onder druk te staan. Toen de zeepbel in 2000 barstte, kwamen er veel misstanden aan het licht en was onze sector het vertrouwen van de maatschappij kwijt. Door versterkt toezicht, maar ook door het zelfreinigend vermogen van de sector, is de professionaliteit en transparantie binnen de vermogensbeheerindustrie de afgelopen 20 jaar sterk toegenomen. De afgelopen 10 jaar heeft het gereguleerde deel van onze industrie bewezen haar zorgplicht zeer serieus te nemen en oog te hebben voor maatschappelijke ontwikkelingen. Mij valt op dat nu, ook in tijden van sterke beursdalingen, het vertrouwen van cliënten in hun vermogensbeheerder stevig is. Vermogensbeheer wordt weer gezien als een dienst met toegevoegde waarde. En dat is naar mijn mening terecht!"

De vereniging toen en nu

De vereniging is van ons allemaal en dat laten we ook graag zien door de leden aan het woord te laten. Verspreid over het jaar komen 20 personen aan het woord die herinneringen en ervaringen delen van DUFAS toen en nu. In januari trapten we af met een terugblik op 20 jaar DUFAS van onze huidige voorzitter, Ronald Wuijster, en de tweede voorzitter van DUFAS, Joop Feilzer.

Meer informatie

20 jaar geleden startte een kleine groep partijen de branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland. Tot die tijd werd de belangenbehartiging voor de sector vooral vanuit de banken gedaan. Het eerste bestuur bestond uit afgevaardigden van Robeco, ABN AMRO, ING, Delta Lloyd, Fortis, Optimix, Lombard Odier en Wereldhave. Daarbij was Géry Daenink namens Robeco de eerste voorzitter en Hans Janssen Daalen de eerste directeur van de vereniging. Vandaag de dag telt DUFAS ruim 50 leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. DUFAS vergroot het bewustzijn van de maatschappelijke relevantie van beleggen, helpt mee aan het ontwikkelen van sectorstandaarden en vertegenwoordigt de sector bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast zet DUFAS zich in voor één Europese markt met gelijke regelgeving.

Misschien vind je dit ook interessant

'Ontwikkelingen in regulering en toezicht maakt sector transparanter en risico's beter beheerst'

Nieuws | 11 augustus 2023
Raf Houben, Compliance & Financial Regulatory Law expert bij PGGM, blikt terug op 20 jaar DUFAS. We stelden hem 3 vragen.

VIDEO | Unity creates strength

Nieuws | 23 juni 2023
Eendracht maakt macht (in het Engels: unity creates strength); het thema van het event van afgelopen zomer ter ere van ons 20-jarig bestaan, samengevat in een video. Het was ook de naam van het allereerste beleggingsfonds ter wereld dat in 1774 in Amsterdam werd opgericht.

DUFAS 20 jaar-event groot succes

Nieuws | 23 juni 2023
Ter ere van DUFAS' 20ste verjaardag organiseerden we op vrijdagmiddag, 16 juni, een feestelijke bijeenkomst in de Heineken Experience in Amsterdam.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties