Home - Nieuws - 'Oprichting onderstreept zelfstandige sector met eigen belangenbehartiging'
10 maart 2023

'Oprichting onderstreept zelfstandige sector met eigen belangenbehartiging'

Ter ere van onze 20ste verjaardag deelt Kees Groffen, partner van De Brauw Blackstone Westbroek, als vijfde in de reeks zijn herinneringen en ervaringen van DUFAS toen en nu. We stelden hem 3 vragen.

Je bent vanaf de oprichting van DUFAS actief betrokken geweest bij de vereniging. Hoe heb je die eerste jaren ervaren? En wat zie je zelf als de voornaamste toegevoegde waarde van een branchevereniging voor vermogensbeheerders?

"De oprichting van DUFAS onderstreept de ontwikkeling in Nederland van een zelfstandige vermogensbeheersector die onafhankelijk opereert van de banken en verzekeraars, en een eigen belangenbehartiger nodig heeft. DUFAS heeft in de eerste jaren belangrijke wijzigingen teweeg kunnen brengen, zoals het versoepelen van de vereisten voor de beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal en het afschaffen van de kapitaalsbelasting. DUFAS heeft bijgedragen aan het in standhouden van een goed vestigingsklimaat voor vermogensbeheer in Nederland.

In het begin ging het vooral om nationale wetgeving. Nu is de nadruk meer verschoven naar Europese wetgeving en de wijze waarop vermogensbeheerders daaraan kunnen voldoen. Daarbij is de omgang met de toezichthouders steeds belangrijker geworden. Nog meer dan vroeger gaat het niet alleen om wat de regelgeving voorschrijft maar ook om de uitleg die de toezichthouder daaraan geeft, en of en hoe de toezichthouder handhaaft. Een branchevereniging als DUFAS vervult dan ook een belangrijke rol in de interactie met de toezichthouder."

Als advocatenbureau zijn jullie geassocieerd lid van DUFAS. Niet alle brancheverenigingen laten 'serviceproviders' toe als lid. Hoe ervaar je de combinatie van assetmanagers en andere sectorexperts binnen één vereniging? 

"Serviceproviders hebben ook belang bij een bloeiende Nederlandse vermogensbeheersector en kunnen daaraan bijdragen via DUFAS. Door vanuit de eigen expertise meerdere assetmanagers te adviseren, is het perspectief van een serviceprovider vaak net iets anders, en dat kan bijdragen aan een goede discussie. Het is mooi dat DUFAS dit onderkent en serviceproviders als geassocieerd lid toelaat."

Hoe kijk je terug op de sector over de afgelopen 20 jaar? Zie je veel veranderingen en welke daarvan vind je vooral positief?

"Er is veel veranderd in 20 jaar. De schaalvergroting in de vermogensbeheersector gaat hand in hand met verdere internationalisering. Door innovatief te zijn, blijft de Nederlandse vermogensbeheersector relevant en competitief. Dit zien we op het gebied van ESG waarin Nederland vooroploopt. De vermogensbeheeruitdagingen van het nieuwe pensioenstelsel bieden ook weer mogelijkheden om ons te onderscheiden. Het zijn boeiende tijden!"

De vereniging toen en nu

De vereniging is van ons allemaal en dat laten we ook graag zien door de leden aan het woord te laten. Verspreid over het jaar komen 20 personen aan het woord die herinneringen en ervaringen delen van DUFAS toen en nu. Al eerder verschenen:

Meer informatie

20 jaar geleden startte een kleine groep partijen de branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland. Tot die tijd werd de belangenbehartiging voor de sector vooral vanuit de banken gedaan. Het eerste bestuur bestond uit afgevaardigden van Robeco, ABN AMRO, ING, Delta Lloyd, Fortis, Optimix, Lombard Odier en Wereldhave. Daarbij was Géry Daenink namens Robeco de eerste voorzitter en Hans Janssen Daalen de eerste directeur van de vereniging.

Vandaag de dag telt DUFAS ruim 50 leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. DUFAS vergroot het bewustzijn van de maatschappelijke relevantie van beleggen, helpt mee aan het ontwikkelen van sectorstandaarden en vertegenwoordigt de sector bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast zet DUFAS zich in voor één Europese markt met gelijke regelgeving.

Misschien vind je dit ook interessant

'Ontwikkelingen in regulering en toezicht maakt sector transparanter en risico's beter beheerst'

Nieuws | 11 augustus 2023
Raf Houben, Compliance & Financial Regulatory Law expert bij PGGM, blikt terug op 20 jaar DUFAS. We stelden hem 3 vragen.

VIDEO | Unity creates strength

Nieuws | 23 juni 2023
Eendracht maakt macht (in het Engels: unity creates strength); het thema van het event van afgelopen zomer ter ere van ons 20-jarig bestaan, samengevat in een video. Het was ook de naam van het allereerste beleggingsfonds ter wereld dat in 1774 in Amsterdam werd opgericht.

DUFAS 20 jaar-event groot succes

Nieuws | 23 juni 2023
Ter ere van DUFAS' 20ste verjaardag organiseerden we op vrijdagmiddag, 16 juni, een feestelijke bijeenkomst in de Heineken Experience in Amsterdam.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties