Home - Nieuws - VERSLAG | Meer aandacht voor klimaat en betere verdeling van rijkdom
12 november 2021

VERSLAG | Meer aandacht voor klimaat en betere verdeling van rijkdom

Sander Heijne en Hendrik Noten schreven het boek Fantoomgroei, waarover DUFAS een event organiseerde op 10 november. Rens de Jong (BNR-presentator) ging in gesprek met Heijne over de zoektocht naar een economie voor een andere, betere wereld. Want volgens de schrijvers is de wijze waarop we nu de economie laten groeien enorm schadelijk, sociaal en ecologisch gezien.

 

Fantoomgroei

Hoe kan het dat veel mensen in Nederland weinig terugzien van de economische groei? En hoe kunnen we bouwen aan een samenleving zonder ongelijkheid hierin? Vragen die Heijne en Noten in hun boek stelden. Het moet tenslotte gaan om een eerlijke verdeling van de welvaart en een duurzame samenleving. Moeten we wel continu economisch door willen groeien? “Uiteindelijk is alles gelimiteerd”, aldus Heijne.

Eerlijke verdeling

Interessant is om te zien hoe de definitie van ‘economie’ in de loop der tijd is veranderd. Daarom stellen Heijne en Noten voor om een nieuwe definitie in Nederland te gebruiken: het vermogen van een groep mensen om samen een probleem op te lossen. Want welke problemen willen en moeten we met onze economie oplossen?

Meer aandacht voor klimaat

Ook sloten onze eigen vice-voorzitter Ronald Wuijster (APG Asset management), Hans de Jong (voormalig Philips) en Salem Samhoud (&samhoud) aan. “Ik denk dat je meer de aandacht moet leggen op dat er een betere verdeling moet komen en veel meer aandacht voor klimaat. En niet te veel aandacht op: we moeten niet meer economisch blijven groeien”, vatte Samhoud mooi samen.

Over Sander Heijne

Sander Heijne is onderzoeksjournalist en auteur. Hij werkte jaren op de economieredactie van de Volkskrant en schreef daarna over marktwerking in de publieke sector voor De Correspondent. Samen met Hendrik Noten publiceerde hij zin 2020 het boek Fantoomgroei. Een interessant verhaal over de economische scheefgroei in Nederland en Managementboek van het Jaar 2021.

Misschien vind je dit ook interessant

Nu gratis beschikbaar: EFAMA-factbook 2022

Nieuws | 06 juli 2022
Op 26 juni publiceerde EFAMA, de Europese branchevereniging, haar factbook over 2022: Trends in European Investment Funds. Dit bevat een diepgaande analyse van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de fondsindustrie, zowel binnen als buiten Europa.

Publicatie Kamerbrief over beleidsagenda voor duurzame financiering

Nieuws | 09 juni 2022
Op 7 juni stuurde de minister van Financiën, Kaag, de Tweede Kamer een brief met de beleidsagenda voor duurzame financiering. Hierin wordt dieper ingegaan op de verduurzaming van de financiële markten.

Belangrijke publicaties en guidance rondom SFDR

Nieuws | 07 juni 2022
In korte tijd 3 publicaties over de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR): de EC's Q&A, ESA's verduidelijkingen over de SFDR RTS en ESMA's supervisory briefing over duurzaamheidsrisico's en rapportages voor asset management.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties