Home - Nieuws - Succesvolle workshop berekenen CO2-uitstoot staatsobligaties voor DUFAS-leden
03 april 2023

Succesvolle workshop berekenen CO2-uitstoot staatsobligaties voor DUFAS-leden

Steeds vaker verwachten stakeholders dat beleggers rapporteren over de gefinancierde CO2-uitstoot van staatsobligaties. Daarom organiseerden we samen met Guidehouse en PricewaterhouseCoopers (PwC) op 30 maart 2023 een interactieve workshop, speciaal voor onze leden. We sloten de middag af met genoeg interessant gespreksvoer voor de aansluitende netwerkborrel.

Conceptueel uitdagend maar met een simpele berekening

Guidehouse presenteerde een overzicht van de verschillende manieren waarop de berekening van CO2-uitstoot voor staatsobligaties afwijkt van andere asset classes in de nieuwe Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF)-standaard. Hoewel een aantal conceptuele keuzes nog tot discussies binnen de PCAF leiden, kunnen financiële instituten niet stil blijven staan. Beleggers moeten daar tenslotte aan voldoen. Wel twee grote voordelen: het berekenen van de CO2-uitstoot voor staatsobligaties is relatief simpel en gebaseerd op breed beschikbare data.

Wees consistent en conservatief bij onzekerheden

Dit betekent niet dat er geen onzekerheden zijn in de implementatie van de standaard. De vraag die tijdens de break-outsessies al snel naar voren kwam: hoe moeten wisselkoersen gebruikt worden bij het omzetten van de waardes in euro's? Moet je daarbij uitgaan van het gemiddelde of de waarde aan het einde van het jaar? En van het jaar waarover de emissiedata is gerapporteerd of het financiële jaar? PwC benadrukt dat instellingen bij zulke keuzes consistent moeten zijn, bij voorkeur met een conservatieve benadering.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze workshop? Stuur een mail naar Maurits Heldring, consultant climate change & sustainability a.i. bij DUFAS. Vanuit onze Sustainability Committee blijven we de ontwikkelingen op dit onderwerp volgen en delen met onze leden.

Misschien vind je dit ook interessant

BNR Finance Debat: brug slaan tussen politiek en financiële sector

Nieuws | 15 november 2023
Kandidaten van VVD, NSC, D66, CDA en GL/PvdA gaan tijdens een nieuw verkiezingsdebat met elkaar in discussie over de belangrijkste thema's die de financiële sector raken. Heb je het BNR Finance Debat gemist? Luister het op je gemak terug.

Commissievoorzitters, welkom!

Nieuws | 28 september 2023
Elke twee jaar benoemen we nieuwe voorzitters voor onze commissies en expertgroepen. Met trots maken we bekend wie zijn benoemd vanaf 1 oktober.

Nieuwe leidraad Klimaatcommitment gepubliceerd

Nieuws | 21 juli 2023
Ondertekenaars van het Klimaatcommitment moeten in hun rapportages en actieplannen rekening houden met internationale ontwikkelingen en inzichten van stakeholders. Daarom is er een nieuwe versie van de leidraad voor relevante financieringen en beleggingen gepubliceerd.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties