Home - Nieuws - Succesvolle workshop berekenen CO2-uitstoot staatsobligaties voor DUFAS-leden
03 april 2023

Succesvolle workshop berekenen CO2-uitstoot staatsobligaties voor DUFAS-leden

Steeds vaker verwachten stakeholders dat beleggers rapporteren over de gefinancierde CO2-uitstoot van staatsobligaties. Daarom organiseerden we samen met Guidehouse en PricewaterhouseCoopers (PwC) op 30 maart 2023 een interactieve workshop, speciaal voor onze leden. We sloten de middag af met genoeg interessant gespreksvoer voor de aansluitende netwerkborrel.

Conceptueel uitdagend maar met een simpele berekening

Guidehouse presenteerde een overzicht van de verschillende manieren waarop de berekening van CO2-uitstoot voor staatsobligaties afwijkt van andere asset classes in de nieuwe Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF)-standaard. Hoewel een aantal conceptuele keuzes nog tot discussies binnen de PCAF leiden, kunnen financiële instituten niet stil blijven staan. Beleggers moeten daar tenslotte aan voldoen. Wel twee grote voordelen: het berekenen van de CO2-uitstoot voor staatsobligaties is relatief simpel en gebaseerd op breed beschikbare data.

Wees consistent en conservatief bij onzekerheden

Dit betekent niet dat er geen onzekerheden zijn in de implementatie van de standaard. De vraag die tijdens de break-outsessies al snel naar voren kwam: hoe moeten wisselkoersen gebruikt worden bij het omzetten van de waardes in euro's? Moet je daarbij uitgaan van het gemiddelde of de waarde aan het einde van het jaar? En van het jaar waarover de emissiedata is gerapporteerd of het financiële jaar? PwC benadrukt dat instellingen bij zulke keuzes consistent moeten zijn, bij voorkeur met een conservatieve benadering.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze workshop? Stuur een mail naar Maurits Heldring, consultant climate change & sustainability a.i. bij DUFAS. Vanuit onze Sustainability Committee blijven we de ontwikkelingen op dit onderwerp volgen en delen met onze leden.

Misschien vind je dit ook interessant

Financiële sector zet voortrekkersrol Klimaatcommitment door

Nieuws | 13 mei 2024
Banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders gaan hun inzet op de financiering van de energietransitie intensiveren. In het nieuwe Werkplan Klimaatcommitment is vastgelegd op welke wijze de financiële sector haar internationale voortrekkersrol op klimaatgebied blijft vervullen. 

Financiële sector heeft flinke stappen gezet

Nieuws | 13 februari 2024
De financiële sector heeft sinds de ondertekening van het Klimaatcommitment in 2019 flinke stappen gezet om bij te dragen aan de energietransitie. Alle ondertekenaars hebben inmiddels een actieplan. De sector neemt haar verantwoordelijkheid om haar rol in de transitie structureel in te vullen.

DUFAS trapt Leaders in Sustainable Finance Event af

Nieuws | 01 februari 2024
Op 1 februari 2024 was het Sustainable Finance Event van Leaders in Finance. Tijdens het evenement kwamen verschillende sprekers aan bod die hun visie deelden over een duurzame toekomst voor de financiële sector. Jeroen van Wijngaarden trapte de dag af met een openingsspeech.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties