Home - Nieuws - Succesvolle workshop berekenen CO2-uitstoot staatsobligaties voor DUFAS-leden
03 april 2023

Succesvolle workshop berekenen CO2-uitstoot staatsobligaties voor DUFAS-leden

Steeds vaker verwachten stakeholders dat beleggers rapporteren over de gefinancierde CO2-uitstoot van staatsobligaties. Daarom organiseerden we samen met Guidehouse en PricewaterhouseCoopers (PwC) op 30 maart 2023 een interactieve workshop, speciaal voor onze leden. We sloten de middag af met genoeg interessant gespreksvoer voor de aansluitende netwerkborrel.

Conceptueel uitdagend maar met een simpele berekening

Guidehouse presenteerde een overzicht van de verschillende manieren waarop de berekening van CO2-uitstoot voor staatsobligaties afwijkt van andere asset classes in de nieuwe Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF)-standaard. Hoewel een aantal conceptuele keuzes nog tot discussies binnen de PCAF leiden, kunnen financiële instituten niet stil blijven staan. Beleggers moeten daar tenslotte aan voldoen. Wel twee grote voordelen: het berekenen van de CO2-uitstoot voor staatsobligaties is relatief simpel en gebaseerd op breed beschikbare data.

Wees consistent en conservatief bij onzekerheden

Dit betekent niet dat er geen onzekerheden zijn in de implementatie van de standaard. De vraag die tijdens de break-outsessies al snel naar voren kwam: hoe moeten wisselkoersen gebruikt worden bij het omzetten van de waardes in euro's? Moet je daarbij uitgaan van het gemiddelde of de waarde aan het einde van het jaar? En van het jaar waarover de emissiedata is gerapporteerd of het financiële jaar? PwC benadrukt dat instellingen bij zulke keuzes consistent moeten zijn, bij voorkeur met een conservatieve benadering.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze workshop? Stuur een mail naar Maurits Heldring, consultant climate change & sustainability a.i. bij DUFAS. Vanuit onze Sustainability Committee blijven we de ontwikkelingen op dit onderwerp volgen en delen met onze leden.

Misschien vind je dit ook interessant

COLUMN | Duurzaam beleggen een 'bumpy ride' voor vermogensbeheerders

Nieuws | 26 april 2023
Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS, vertelt in een Financial Investigator-column: "Duurzaam beleggen is voor vermogensbeheerders een 'bumpy ride', waarbij beslissingen regelmatig herijkt worden aan nieuwe beschikbare informatie.

Ondanks complimenten minister Kaag voor voortgang sector op verduurzaming toch verdere versnelling door wetgeving onderzocht

Nieuws | 24 maart 2023
Op 22 maart 2023 stond de Tweede Kamer uitgebreid stil bij verschillende financiële onderwerpen tijdens een commissiedebat over de verduurzaming van de financiële sector en de toekomst van het bankenlandschap.

Rapport klimaatactieplannen naar Tweede Kamer

Nieuws | 13 maart 2023
Op 13 maart is het rapport over de klimaatactieplannen van alle 54 financiële instellingen die het Klimaatcommitment ondertekenden naar de Tweede Kamer gestuurd en gepubliceerd.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties