Home - Nieuws - TEAM | Duurzaamheid bij DUFAS
29 december 2022

TEAM | Duurzaamheid bij DUFAS

Sinds 1 maart 2022 versterkt Ivan aan den Toorn ons team als policy advisor sustainability. Inmiddels heeft hij al veel voor DUFAS gedaan en betekent op het gebied van duurzaamheid. Hoe heeft hij de afgelopen maanden ervaren? En wat zijn zijn belangrijkste onderwerpen voor 2023? We stelden Ivan 3 vragen.

Hoe kijk jij terug op de afgelopen maanden bij DUFAS?

"Het was een heel leuk en dynamisch jaar – de laatste maanden vlogen echt voorbij. DUFAS is een klein en gezellig team, maar door het contact met de leden voelt het toch als onderdeel van iets groters. Vooral fysieke events, zoals onze hands-on sessie over de Sustainable Finance Disclosure Regulation Regulatory Technical Standards (SFDR RTS) met Solutional, zijn mooie momenten waarbij ik de leden beter leerde kennen.

Een van de uitdagendste en leerzame ervaringen was de belangenbehartiging rond de ESG due diligence. Door zo dicht op een regelgevingstraject te zitten heb ik een veel beter beeld gekregen van het ontstaan van regelgeving in de EU en Nederland. Tegelijkertijd ben ik hierdoor ook kritischer geworden op regelgeving en het politieke proces."

Wat worden voor jou belangrijke DUFAS-onderwerpen voor 2023?

"Mijn belangrijkste onderwerp is en blijft de SFDR. Daarover is nog veel onzekerheid zoals rond duurzame beleggingen, maar ik verwacht ook een verschuiving van aandacht naar de principal adverse impact (PAI)-statement en jaarverslagen met bijbehorende juridische en praktische uitdagingen. Daarnaast blijft regelgeving rond de ESG due diligence belangrijk in 2023; met de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) op EU-niveau en in Nederland de wet voor verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen.

Ik verwacht ook meer aandacht van assetmanagers voor biodiversiteit en natuurherstel, door de COP15 over biodiversiteit, de EU Nature Restoration Law, en marktinitiatieven voor sociale duurzaamheid door het vastlopen van de sociale taxonomie. Leuke onderwerpen waarbij we vanuit DUFAS mogelijk een rol kunnen spelen."

Heb je nog een (podcast- of luister-)tip voor de kerstvakantieperiode?

"Het is alweer een paar jaar oud, maar ik raad de docufilm Kiss the Ground aan als toegankelijke introductie over regeneratieve landbouw. Misschien een tikkeltje te veel aandacht voor Amerikaanse beroemdheden, maar het geeft een goede basis voor de relatie tussen landbouw en klimaatverandering. Smaakt dit naar meer? Luister dan naar de podcast Investing in Regenerative Agriculture and Food. Daarnaast geven Wij.land en agroecologische boer Arjen van Buuren via LinkedIn goede concrete voorbeelden van het verduurzamen van landbouw in Nederland."

Meer informatie

Op onze team-pagina vind je een up-to-date overzicht van het volledige DUFAS-team.

Misschien vind je dit ook interessant

EFAMA-rapport: the European asset management industry in facts & figures

Nieuws | 10 januari 2023
In december publiceerde EFAMA, de Europese belangenbehartiger voor assetmanagers, haar 14e editie van het Asset Management Report: Asset Management in Europe, an overview of the asset management industry.

TEAM | Samenwerking met de andere koepels op Klimaatcommitment

Nieuws | 06 januari 2023
Maurits Heldring, consultant climate change & sustainability bij DUFAS, ondersteunde het team weer een jaar op het gebied van het Klimaatcommitment. Hoe heeft hij het afgelopen jaar ervaren? En wat zijn voor hem de belangrijkste onderwerpen voor 2023?

TEAM | Belangrijk Kamerdebat over verduurzaming financiële sector in maart

Nieuws | 04 januari 2023
Samen met Pieter Veldhuizen, public affairs manager bij DUFAS, werken we aan de lobby op een aantal dossiers. Maar ook aan de bekendheid van de sector bij de meest belangrijke stakeholders. Hoe heeft hij het afgelopen jaar ervaren? En wat zijn voor Den Haag de belangrijkste onderwerpen voor 2023?

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties