Home - Nieuws - 'Van vervoer per paard en wagen zonder adempauze naar toeristische landingen op de maan'
05 mei 2023

'Van vervoer per paard en wagen zonder adempauze naar toeristische landingen op de maan'

Ter ere van onze 20ste verjaardag deelt Peter Bos, Legal Manager bij Teslin Capital Management, als zevende in de reeks zijn herinneringen en ervaringen van DUFAS toen en nu. We stelden hem 3 vragen.

Teslin Capital Management is al jaren een zeer actief lid van DUFAS. Waar heeft de vereniging vooral waarde voor jullie toegevoegd? En hoe helpt het jou in je rol als Legal Manager?

"DUFAS helpt mij en ons door het 'Calimero-gevoel' weg te nemen zodat we niet meer alleen staan tegenover de grote almachtige Brusselse regelgever en de nationale handhavers. Door onze krachten te bundelen en vanuit verschillende perspectieven in alle openheid met elkaar te spreken over de (veelal) toch juridische beslommeringen kunnen we onze blik verruimen en de immer op de loer liggende neiging te zwelgen in geweeklaag en gemopper omzetten in daadkracht, om zo samen toch vooruit te komen."

Je bent bij DUFAS ook vaak betrokken bij afstemming van onderwerpen die we bespreken met de toezichthouders. Wat zijn daarbij onderwerpen die voor jou van belang zijn?

" 'Toezichthouder, blijft bij uw leest':

Het voorkomt al te gemakkelijke AFM-bashing, wat de benodigde autoriteit van de toezichthouder als scheidsrechter niet ten goede komt. Ter voorkoming van misverstanden: dat op de financiële markt een goede scheidsrechter nodig is, staat voor mij als een paal boven water. En dat een goede scheidsrechter fouten maakt, is daarbij een gegeven. Maar fluit niet te snel en te vaak voor ieder wissewasje als gevolg waarvan de frivoliteit van het spel doodslaat."

En hoe kijk je terug op de sector in de afgelopen 20 jaar? Zie je veel veranderingen en welke daarvan vind je vooral positief?

"Van 20 jaar DUFAS heb ik er 15 actief meegemaakt. Voor financiële marktpartijen waren dit 15 jaar waarin we in overdrachtelijke zin van vervoer per paard en wagen zonder adempauze naar toeristische landingen op de maan zijn gegaan. Wellicht dat de pendule toch nog eens terugzwaait en dat we een periode van enige regelgevende stabiliteit tegemoet kunnen gaan, al vrees ik dat de technologische ontwikkeling ons die tijd lastig gunt. Kortom, never a dull moment.

Alle lof en eer voor de manier waarop DUFAS zich steeds in razend tempo aan de werkelijkheid aanpast en zich nog steeds meer dan relevant mag noemen in de alsmaar veranderende wereld. Keep up the good work!"

De vereniging toen en nu

De vereniging is van ons allemaal en dat laten we ook graag zien door de leden aan het woord te laten. Verspreid over het jaar komen 20 personen aan het woord die herinneringen en ervaringen delen van DUFAS toen en nu. Al eerder verschenen:

Meer informatie

20 jaar geleden startte een kleine groep partijen de branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland. Tot die tijd werd de belangenbehartiging voor de sector vooral vanuit de banken gedaan. Het eerste bestuur bestond uit afgevaardigden van Robeco, ABN AMRO, ING, Delta Lloyd, Fortis, Optimix, Lombard Odier en Wereldhave. Daarbij was Géry Daenink namens Robeco de eerste voorzitter en Hans Janssen Daalen de eerste directeur van de vereniging.

Vandaag de dag telt DUFAS ruim 50 leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. DUFAS vergroot het bewustzijn van de maatschappelijke relevantie van beleggen, helpt mee aan het ontwikkelen van sectorstandaarden en vertegenwoordigt de sector bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast zet DUFAS zich in voor één Europese markt met gelijke regelgeving.

Misschien vind je dit ook interessant

'Ontwikkelingen in regulering en toezicht maakt sector transparanter en risico's beter beheerst'

Nieuws | 11 augustus 2023
Raf Houben, Compliance & Financial Regulatory Law expert bij PGGM, blikt terug op 20 jaar DUFAS. We stelden hem 3 vragen.

VIDEO | Unity creates strength

Nieuws | 23 juni 2023
Eendracht maakt macht (in het Engels: unity creates strength); het thema van het event van afgelopen zomer ter ere van ons 20-jarig bestaan, samengevat in een video. Het was ook de naam van het allereerste beleggingsfonds ter wereld dat in 1774 in Amsterdam werd opgericht.

DUFAS 20 jaar-event groot succes

Nieuws | 23 juni 2023
Ter ere van DUFAS' 20ste verjaardag organiseerden we op vrijdagmiddag, 16 juni, een feestelijke bijeenkomst in de Heineken Experience in Amsterdam.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties