Home - Nieuws - VERSLAG | ESG-webinar Simmons & Simmons
22 juni 2021

VERSLAG | ESG-webinar Simmons & Simmons

Op 17 juni organiseerde DUFAS samen met Simmons & Simmons een ESG-webinar. Daarin deelden zij de implicaties en bespraken zij de uitdagingen van onder andere de SFDR, EU Taxonomie en MiFID II. Zoë du Chattel (Autoriteit Financiële Markten), Nick de Ruiter (Sustainalize) en Narina Mnatsakanian (Kempen Capital Management) sloten het af met een paneldiscussie. We keken even terug, maar tijdens de presentatie van Simmons & Simmons vooral ook vooruit.

Uitdagingen van ‘Level 2’

Op 10 maart is ‘Level 1’ van SFDR geïmplementeerd. Asset managers zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de ‘Level 2’-deadline op 1 januari 2022. Dit brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Samenwerking en het delen van kennis tussen verschillende partijen zijn cruciaal om een oplossing te vinden voor deze uitdagingen.

 

 

 

 

 

 

 

Classificatie van financiële producten

Op basis van ‘Level 1’ SFDR-wetgeving hebben asset managers financiële producten ingedeeld in artikel 9, artikel 8 of artikel 6. Zoals verwacht, is de SFDR op verschillende manieren geïnterpreteerd. Er is te veel ruimte voor interpretatie binnen ‘Level 1’ en onduidelijkheid rondom bepaalde definities. “Er is op dit moment geen goed of fout in classificatie van financiële producten”, aldus Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS. ‘Level 2’ biedt minder ruimte voor interpretatie. Verwacht wordt dat op basis van ‘Level 2’ de classificatie van een aantal financiële producten dienen te worden herzien of dat de producten worden aangepast.

“We do not expect that we have to reclassify many products, but we will probably have to make some changes to products and add to the sustainability objectives when there is more clarity around the requirements.” - Narina Mnatsakanian, Executive Director Sustainability & Impact Investing bij Kempen Capital Management

Sturing vanuit EC nodig voor vermindering van ambiguïteit

Komende weken wordt informatie verwacht in de vorm van een Q&A vanuit de Europese Commissie (EC). Deze moet meer sturing geven aan de interpretatie van de SFDR. Ook is het belangrijk dat er goedkeuring komt van de Regulatory Technical Standards (RTS). Zoë du Chattel, toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), geeft aan dat deze sturing vanuit de EC noodzakelijk is omdat het belangrijk is dat er één interpretatie van de SFDR ontstaat. Het is niet wenselijk dat lidstaten de SFDR op een verschillende manier interpreteren.

MiFID II moet zorgen voor aansluiting vraag en aanbod

Naast dat het belangrijk is om te voldoen aan alle voorwaarden van verplichte wet- en regelgeving, is ook de verwachting dat er een grotere vraag naar duurzame producten zal ontstaan. Op basis van MiFID II dienen duurzaamheidsvoorkeuren te worden uitgevraagd aan de investeerder. Vanuit een commercieel perspectief is het belangrijk om na te gaan of je als asset manager genoeg producten hebt die voldoen aan deze vraag.

Samen de uitdagingen oplossen

Uitdagingen om te voldoen aan de SFDR- en EU Taxonomie-rapportagerichtlijnen zijn onder andere de beschikbaarheid van data. Ook de timing van de EU Taxonomie, SFDR en andere wet- en regelgeving zorgen ervoor dat het lastig is om aan alle voorwaarden te voldoen. Kennis en expertise is nodig vanuit verschillende disciplines om de uitdagingen die de nieuwe wet- en regelgeving met zich mee brengen, op te lossen. 

“You need to start thinking holistically about your investment and it should be embedded in your organization with risk, compliance, legal. Sustainability is not just an add on.” - Zoë du Chattel, toezichthouder bij de AFM

Een belangrijke oproep aan de markt is dan ook om actief kennis te delen zodat er een gedeeld begrip ontstaat van alle duurzame wet- en regelgeving binnen de financiële sector. 

“Gather and share information, work as open source as possible. There is so much unknown still and if we keep the information for ourself that won’t work. Inform and prepare yourself. Time is short if you need to cover 2021 already.” - Nick de Ruiter, partner van Sustainalize 

Misschien vind je dit ook interessant

TEAM | Even voorstellen: Stephen Ivan aan den Toorn en Trudy Winnemuller

Nieuws | 01 september 2021
Aankomende maanden versterken Stephen Ivan aan den Toorn (roepnaam: Ivan) en Trudy Winnemuller het DUFAS-team. Ivan gaat aan de slag als policy advisor sustainability en Trudy als manager regulatory affairs. Beiden nemen een berg aan kennis en ervaring mee.

DUURZAAM BELEGGEN | Iris te gast in BNR Zakendoen

Nieuws | 04 juni 2021
Op 3 juni was Iris van de Looij hoofdgast in het BNR-nieuwsprogramma Zakendoen. Aanleiding voor de uitnodiging was onze podcastserie ‘Waarom beleggen mensen (niet)?’ Maar het gesprek ging ook over de transitie in de sector naar duurzaamheid. Iris spreekt over ‘spaarbeleggen’ vs.

UBP ondertekent Klimaatcommitment

Nieuws | 04 juni 2021
UBP Asset management heeft zich op eigen initiatief officieel aangesloten bij het Klimaatcommitment van de financiële sector. In mei 2021 zette zij haar handtekening.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties