Het pass-or-fail systeem van het label geeft de retailbelegger op het eerste gezicht onvoldoende inzicht hoe ecologisch duurzaam een beleggingsfonds is. Dit kan naar de mening DUFAS nog steeds verkeerde verwachtingen wekken bij de retailbelegger. Een systeem waaruit shades of greenness blijken, zou daaraan tegemoet kunnen komen. Maar de opzet van het EU Ecolabel voorziet hier niet in.
Een beleggingsfonds moet een minimum aantal ecologisch duurzame beleggingen, ofwel taxonomy-aligned beleggingen, bevatten om in aanmerking te komen voor het Ecolabel. DUFAS vindt het positief dat in het 3e rapport dit minimum aan taxonomy-aligned beleggingen voor UCITS-aandelenfondsen is verhoogd van 18% naar 40%. DUFAS vond de drempel van 18% veel te laag. Waar wij minder enthousiast over zijn, is dat deze drempel ook voor een grote mate behaald kan worden door geprognosticeerde inkomsten uit groene groei. Dit is een minder betrouwbare indicator. Daarom roepen wij op om in de berekening van deze drempel veel meer gewicht te geven aan daadwerkelijk groene omzet in plaats van geprognosticeerde groene groei.
Wij vinden het positief dat de drempel voor UCITS-obligatiefondsen is verlaagd naar van 70% naar 50%. Het is goed dat hiermee minder onderscheid wordt gemaakt tussen obligatiefondsen en aandelenfondsen.
Eerder hebben wij er al voor gepleit dat ondernemingen die groene obligaties uitgeven die voldoen aan bepaalde (internationale) standaarden, ook in aanmerking moeten kunnen komen voor het EU Ecolabel. Dus niet alleen obligaties die voldoen aan de EU GBS. Dat is nu ook meegenomen in het 3e rapport.
Wij verwachten dat de Europese Commissie in het derde kwartaal van 2021 een beslissing neemt over de opzet van het EU Ecolabel. DUFAS blijft de ontwikkelingen volgen. Ondertussen denken we erover na hoe mogelijke onvolkomenheden in de opzet van het EU Ecolabel het beste geadresseerd kunnen worden.