Home - Nieuws - Aanpassing UBO-registratie voor FGR's gelukt
12 januari 2022

Aanpassing UBO-registratie voor FGR's gelukt

Vanuit DUFAS hebben we in de afgelopen 2 maanden zeer actief contact gehad met het ministerie van Financiën om in de laatste fase van de wetgeving voor de registratie van uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) van trusts en soortgelijke juridische constructies nog aanpassingen te doen. Het goede nieuws is: het is gelukt om de tekst aan te passen. Hiermee hebben we een enorme administratieve last voor fondsen voor gemene rekening (FGR's) voorkomen. Maar we zijn nog niet helemaal tevreden.

Bekijk onze consultatiereactie

Wat is er tot nu toe aangepast?

Iedere deelnemer met meer dan 3% in een FGR moest geregistreerd worden in het UBO-register. Het ministerie van Financiën heeft deze oorspronkelijke eis aangepast naar een uitsluiting voor fondsen met meer dan 150 deelnemers. Dat is te lezen in het consultatierapport bij het Implementatiebesluit dat is gepubliceerd op 22 december. Een hele positieve aanpassing voor FGR's met veel deelnemers.

Welk bezwaar heeft DUFAS nog?

Onze leden hebben nog wel een bezwaar. Bij het starten of juist liquideren van een fonds zijn er tijdelijk minder deelnemers, waar geen rekening in de wetgeving mee is gehouden. We zijn nog in gesprek met het ministerie van Financiën zodat daar hopelijk nog een bepaling voor opgenomen kan worden die ziet op het aanbieden aan meer dan 150 deelnemers.

Daarnaast wil DUFAS met het ministerie in een later stadium de uitwerking van de bepalingen evalueren. Daarbij blijft DUFAS natuurlijk aandacht vragen voor de afwijkende behandeling van beleggingsinstellingen die als FGR gestructureerd zijn en niet als rechtspersoon. 

Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar Trudy Winnemuller, manager regulatory affairs a.i. bij DUFAS. DUFAS volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt leden op de hoogte via onder andere de nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant

TEAM | DUFAS verwelkomt nieuw vast teamlid

Nieuws | 31 augustus 2022
Vanaf 1 september versterkt Manouk Fles het DUFAS-team als policy advisor regulatory affairs, waardoor de functie niet langer tijdelijk maar vast wordt vervuld. Om Manouk beter te leren kennen, stelden we haar 3 vragen.

TEAM | Dank aan Lilian en Lily voor interim-werk voor DUFAS

Nieuws | 31 augustus 2022
Afgelopen tijd hebben Lilian Wieringa en Lily Ho het DUFAS-team tijdelijk versterkt op het gebied van regulatory affairs.

Nu gratis beschikbaar: EFAMA-factbook 2022

Nieuws | 06 juli 2022
Op 26 juni publiceerde EFAMA, de Europese branchevereniging, haar factbook over 2022: Trends in European Investment Funds. Dit bevat een diepgaande analyse van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de fondsindustrie, zowel binnen als buiten Europa.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties