Home - Nieuws - Aanpassing UBO-registratie voor FGR's gelukt
12 januari 2022

Aanpassing UBO-registratie voor FGR's gelukt

Vanuit DUFAS hebben we in de afgelopen 2 maanden zeer actief contact gehad met het ministerie van Financiën om in de laatste fase van de wetgeving voor de registratie van uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) van trusts en soortgelijke juridische constructies nog aanpassingen te doen. Het goede nieuws is: het is gelukt om de tekst aan te passen. Hiermee hebben we een enorme administratieve last voor fondsen voor gemene rekening (FGR's) voorkomen. Maar we zijn nog niet helemaal tevreden.

Bekijk onze consultatiereactie

Wat is er tot nu toe aangepast?

Iedere deelnemer met meer dan 3% in een FGR moest geregistreerd worden in het UBO-register. Het ministerie van Financiën heeft deze oorspronkelijke eis aangepast naar een uitsluiting voor fondsen met meer dan 150 deelnemers. Dat is te lezen in het consultatierapport bij het Implementatiebesluit dat is gepubliceerd op 22 december. Een hele positieve aanpassing voor FGR's met veel deelnemers.

Welk bezwaar heeft DUFAS nog?

Onze leden hebben nog wel een bezwaar. Bij het starten of juist liquideren van een fonds zijn er tijdelijk minder deelnemers, waar geen rekening in de wetgeving mee is gehouden. We zijn nog in gesprek met het ministerie van Financiën zodat daar hopelijk nog een bepaling voor opgenomen kan worden die ziet op het aanbieden aan meer dan 150 deelnemers.

Daarnaast wil DUFAS met het ministerie in een later stadium de uitwerking van de bepalingen evalueren. Daarbij blijft DUFAS natuurlijk aandacht vragen voor de afwijkende behandeling van beleggingsinstellingen die als FGR gestructureerd zijn en niet als rechtspersoon. 

Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar Trudy Winnemuller, manager regulatory affairs a.i. bij DUFAS. DUFAS volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt leden op de hoogte via onder andere de nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant

Succes in aanpassing UBO-registratie voor FGR's

Nieuws | 03 mei 2022
DUFAS heeft in de afgelopen maanden zeer actief contact gehad met het ministerie van Financiën om in de laatste fase van de wetgeving voor de registratie van uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) van trusts en soortgelijke juridische constructies nog aanpassingen te doen.

AIFMD-review: beperkte aanpassingen maar toch paar zorgpunten

Nieuws | 12 januari 2022
Hoewel de voorgestelde aanpassingen in de richtlijn beperkt lijken, besloot onze AIFMD-expertgroep toch om een aantal opmerkingen over het voorstel te delen met het ministerie van Financiën.

Commissievoorzitters, welkom!

Nieuws | 15 september 2021
Als voorzitter van onze Fiscale Commissie heeft Mark Steinbusch (Robeco) de weg vrijgemaakt om ook de andere commissies voor te laten zitten door DUFAS-leden. Deze zomer deden we hiervoor een oproep. Met trots maken we vandaag bekend wie zijn benoemd.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties