Home - Nieuws - Ondanks complimenten minister Kaag voor voortgang sector op verduurzaming toch verdere versnelling door wetgeving onderzocht
24 maart 2023

Ondanks complimenten minister Kaag voor voortgang sector op verduurzaming toch verdere versnelling door wetgeving onderzocht

Op 22 maart 2023 stond de Tweede Kamer uitgebreid stil bij verschillende financiële onderwerpen tijdens een commissiedebat over de verduurzaming van de financiële sector en de toekomst van het bankenlandschap. Vanzelfsprekend was er veel aandacht vanuit de verschillende woordvoerders voor de onrust op de financiële markten na de val van de Silicon Valley Bank en de recente overname van Credit Suisse door UBS.

Consultatie om sector te helpen versnellen op verduurzaming

De ondertekenaars van het Klimaatcommitment van de financiële sector hebben recent hun actieplannen gepresenteerd, nadat eerder al de voortgangsrapportage van het commitment was verschenen. Minister van Financiën, Sigrid Kaag, gaf aan dat zij zag dat de sector serieus invulling geeft aan het commitment. Tegelijkertijd is ze van mening dat het ook sneller en ambitieuzer kan. Vandaar dat zij binnenkort een consultatie start met de sector, maatschappelijke organisaties en de wetenschap om te verkennen of nationale wetgeving de sector kan helpen te versnellen. Rond de zomer wordt de verkenning naar de Kamer gestuurd.

Kritische noot vanuit verschillende partijen

Ook vanuit de Kamer klonken meerdere geluiden dat er inderdaad voortgang wordt geboekt. Wel werd daarbij de vraag gesteld vanuit verschillende partijen of het wel genoeg was en niet te vrijblijvend. Verder gaven Kamerleden aan Europese wetgeving te prefereren boven nationale wetten. Ook het belang van eenduidige rapportages en de beschikbaarheid van relevante data kwamen voorbij.

Hoe verder?

Vanuit DUFAS gaan we in ieder geval samen met de medeondertekenaars van het commitment (banken, verzekeraars en pensioenfondsen) volgende maand met een open vizier het gesprek met het ministerie aan. Ook blijven we Kamerleden informeren over de stappen die we zetten, de dilemma’s waar we tegenaan lopen en wat wij nodig hebben om werk te maken van de duurzaamheidsopgave.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail naar Pieter Veldhuizen, public affairs manager bij DUFAS.

Misschien vind je dit ook interessant

DUFAS maakt zich zorgen om positie defensieve belegger in box 3-discussie

Nieuws | 09 mei 2023
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van box 3. Helaas lijkt de politiek breed gedeelde wens voor een belastingheffing op basis van werkelijk rendement vooralsnog in de verre toekomst te liggen. De huidige overbruggingswet pakt helaas slecht uit voor defensieve beleggers.

COLUMN | Duurzaam beleggen een 'bumpy ride' voor vermogensbeheerders

Nieuws | 26 april 2023
Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS, vertelt in een Financial Investigator-column: "Duurzaam beleggen is voor vermogensbeheerders een 'bumpy ride', waarbij beslissingen regelmatig herijkt worden aan nieuwe beschikbare informatie.

TEAM | Nieuwe medewerker in Brussel: Evelien Alblas

Nieuws | 05 april 2023
Met de start van Evelien Alblas breidt het DUFAS-team zich uit naar Brussel. Samen met Evelien werken we aan de inzet, relaties en belangen voor de vermogensbeheeractiviteiten in Nederland. Om haar beter te leren kennen, stelden we Evelien 4 vragen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties