Home - Nieuws - Ondanks complimenten minister Kaag voor voortgang sector op verduurzaming toch verdere versnelling door wetgeving onderzocht
24 maart 2023

Ondanks complimenten minister Kaag voor voortgang sector op verduurzaming toch verdere versnelling door wetgeving onderzocht

Op 22 maart 2023 stond de Tweede Kamer uitgebreid stil bij verschillende financiële onderwerpen tijdens een commissiedebat over de verduurzaming van de financiële sector en de toekomst van het bankenlandschap. Vanzelfsprekend was er veel aandacht vanuit de verschillende woordvoerders voor de onrust op de financiële markten na de val van de Silicon Valley Bank en de recente overname van Credit Suisse door UBS.

Consultatie om sector te helpen versnellen op verduurzaming

De ondertekenaars van het Klimaatcommitment van de financiële sector hebben recent hun actieplannen gepresenteerd, nadat eerder al de voortgangsrapportage van het commitment was verschenen. Minister van Financiën, Sigrid Kaag, gaf aan dat zij zag dat de sector serieus invulling geeft aan het commitment. Tegelijkertijd is ze van mening dat het ook sneller en ambitieuzer kan. Vandaar dat zij binnenkort een consultatie start met de sector, maatschappelijke organisaties en de wetenschap om te verkennen of nationale wetgeving de sector kan helpen te versnellen. Rond de zomer wordt de verkenning naar de Kamer gestuurd.

Kritische noot vanuit verschillende partijen

Ook vanuit de Kamer klonken meerdere geluiden dat er inderdaad voortgang wordt geboekt. Wel werd daarbij de vraag gesteld vanuit verschillende partijen of het wel genoeg was en niet te vrijblijvend. Verder gaven Kamerleden aan Europese wetgeving te prefereren boven nationale wetten. Ook het belang van eenduidige rapportages en de beschikbaarheid van relevante data kwamen voorbij.

Hoe verder?

Vanuit DUFAS gaan we in ieder geval samen met de medeondertekenaars van het commitment (banken, verzekeraars en pensioenfondsen) volgende maand met een open vizier het gesprek met het ministerie aan. Ook blijven we Kamerleden informeren over de stappen die we zetten, de dilemma’s waar we tegenaan lopen en wat wij nodig hebben om werk te maken van de duurzaamheidsopgave.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail naar Pieter Veldhuizen, public affairs manager bij DUFAS.

Misschien vind je dit ook interessant

BNR Finance Debat: brug slaan tussen politiek en financiële sector

Nieuws | 15 november 2023
Kandidaten van VVD, NSC, D66, CDA en GL/PvdA gaan tijdens een nieuw verkiezingsdebat met elkaar in discussie over de belangrijkste thema's die de financiële sector raken. Heb je het BNR Finance Debat gemist? Luister het op je gemak terug.

Commissievoorzitters, welkom!

Nieuws | 28 september 2023
Elke twee jaar benoemen we nieuwe voorzitters voor onze commissies en expertgroepen. Met trots maken we bekend wie zijn benoemd vanaf 1 oktober.

Nieuwe leidraad Klimaatcommitment gepubliceerd

Nieuws | 21 juli 2023
Ondertekenaars van het Klimaatcommitment moeten in hun rapportages en actieplannen rekening houden met internationale ontwikkelingen en inzichten van stakeholders. Daarom is er een nieuwe versie van de leidraad voor relevante financieringen en beleggingen gepubliceerd.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties