Home - Nieuws - Succes in aanpassing UBO-registratie voor FGR's
03 mei 2022

Succes in aanpassing UBO-registratie voor FGR's

DUFAS heeft in de afgelopen maanden zeer actief contact gehad met het ministerie van Financiën om in de laatste fase van de wetgeving voor de registratie van uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) van trusts en soortgelijke juridische constructies nog aanpassingen te doen. Gisteren werd de finale versie van de wettekst gepubliceerd. We zijn erg verheugd om de door ons gewenste aanpassingen daarin terug te zien. Hiermee is een enorme administratieve last voor fondsen voor gemene rekening (FGR's) voorkomen.

Bekijk de finale wettekst

Waar zat het grootste probleem?

Iedere deelnemer met meer dan 3% in een FGR moest geregistreerd worden in het UBO-register. Het ministerie van Financiën heeft deze oorspronkelijke eis aangepast naar een uitsluiting voor fondsen met meer dan 150 deelnemers. Dat is te lezen in het consultatierapport bij het Implementatiebesluit dat is gepubliceerd op 22 december. Een hele positieve aanpassing voor FGR's met veel deelnemers.

Welke aanpassingen zijn er nog gedaan in de versie van 2 mei?

Onze leden hadden nog het bezwaar dat bij het starten of het liquideren van een fonds je onder die grens van 150 deelnemers komt. Om dat probleem op te lossen is de tekst aangepast naar een vrijstelling voor FGR's die worden 'aangeboden aan' 150 personen of meer. Daarmee is de drempel weggenomen om een nieuw fonds te starten of bestaande fondsen aan te passen.

Welke bezwaren heeft DUFAS nog?

Onze leden kunnen zich nog steeds niet vinden in de gelijkstelling van een beleggingsfonds met een trust, maar de enorme administratieve gevolgen die dit zou veroorzaken zijn nu in ieder geval weggenomen. Onze bezwaren en toelichting lees je in onze consultatiereactie die we vorig jaar publiceerden.

Dankbaar voor actieve dialoog

DUFAS is het ministerie van Financiën erg dankbaar voor het begrip en de actieve dialoog op dit onderwerp. Ook danken we andere organisaties en instellingen voor de inzet om deze aanpassingen voor elkaar te krijgen.

Meer informatie

Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar Lily Ho, manager regulatory affairs a.i. bij DUFAS. DUFAS volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt leden op de hoogte via onder andere de nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant

Aanpassingen in DUFAS-commissiestructuur

Nieuws | 10 februari 2023
Al jaren wordt het hart van ons kenniscentrum gevormd door onze commissies en expertgroepen. Het is een actief kenniscentrum waarin leden kennis delen en ervaringen uitwisselen – met elkaar én met inhoudsdeskundigen van de toezichthouders en beleidsmakers.

TEAM | DORA wordt belangrijk nieuw dossier

Nieuws | 02 januari 2023
Manouk Fles kwam in september bij het DUFAS-team als manager regulatory affairs. Hoe heeft ze haar eerste maanden ervaren? Wat zijn de belangrijkste onderwerpen voor regulatory affairs in 2023 en heeft zij nog lees- of luister tips voor deze vakantieperiode? We stelden haar 3 vragen.

TEAM | DUFAS verwelkomt nieuw vast teamlid

Nieuws | 31 augustus 2022
Vanaf 1 september versterkt Manouk Fles het DUFAS-team als policy advisor regulatory affairs, waardoor de functie niet langer tijdelijk maar vast wordt vervuld. Om Manouk beter te leren kennen, stelden we haar 3 vragen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties