Home - Nieuws - Succes in aanpassing UBO-registratie voor FGR's
03 mei 2022

Succes in aanpassing UBO-registratie voor FGR's

DUFAS heeft in de afgelopen maanden zeer actief contact gehad met het ministerie van Financiën om in de laatste fase van de wetgeving voor de registratie van uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) van trusts en soortgelijke juridische constructies nog aanpassingen te doen. Gisteren werd de finale versie van de wettekst gepubliceerd. We zijn erg verheugd om de door ons gewenste aanpassingen daarin terug te zien. Hiermee is een enorme administratieve last voor fondsen voor gemene rekening (FGR's) voorkomen.

Bekijk de finale wettekst

Waar zat het grootste probleem?

Iedere deelnemer met meer dan 3% in een FGR moest geregistreerd worden in het UBO-register. Het ministerie van Financiën heeft deze oorspronkelijke eis aangepast naar een uitsluiting voor fondsen met meer dan 150 deelnemers. Dat is te lezen in het consultatierapport bij het Implementatiebesluit dat is gepubliceerd op 22 december. Een hele positieve aanpassing voor FGR's met veel deelnemers.

Welke aanpassingen zijn er nog gedaan in de versie van 2 mei?

Onze leden hadden nog het bezwaar dat bij het starten of het liquideren van een fonds je onder die grens van 150 deelnemers komt. Om dat probleem op te lossen is de tekst aangepast naar een vrijstelling voor FGR's die worden 'aangeboden aan' 150 personen of meer. Daarmee is de drempel weggenomen om een nieuw fonds te starten of bestaande fondsen aan te passen.

Welke bezwaren heeft DUFAS nog?

Onze leden kunnen zich nog steeds niet vinden in de gelijkstelling van een beleggingsfonds met een trust, maar de enorme administratieve gevolgen die dit zou veroorzaken zijn nu in ieder geval weggenomen. Onze bezwaren en toelichting lees je in onze consultatiereactie die we vorig jaar publiceerden.

Dankbaar voor actieve dialoog

DUFAS is het ministerie van Financiën erg dankbaar voor het begrip en de actieve dialoog op dit onderwerp. Ook danken we andere organisaties en instellingen voor de inzet om deze aanpassingen voor elkaar te krijgen.

Meer informatie

Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar Lily Ho, manager regulatory affairs a.i. bij DUFAS. DUFAS volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt leden op de hoogte via onder andere de nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant

Commissievoorzitters, welkom!

Nieuws | 28 september 2023
Elke twee jaar benoemen we nieuwe voorzitters voor onze commissies en expertgroepen. Met trots maken we bekend wie zijn benoemd vanaf 1 oktober.

CONSULTATIE | Toegang tot eigen UBO-registraties van groot belang

Nieuws | 04 juli 2023
Op 30 mei 2023 publiceerde het ministerie van Financiën een openbare consultatie over het voorstel om de toegang tot de Ultimate Beneficial Owner (UBO)-registers te beperken. DUFAS reageerde op deze consultatie.

EFAMA publiceert factbook 2023

Nieuws | 30 juni 2023
Op 26 juni publiceerde EFAMA, de Europese branchevereniging, haar factbook over 2023: Trends in European Investment Funds. Dit bevat een diepgaande analyse van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de fondsindustrie, zowel binnen als buiten Europa.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties