Home - Nieuws - Succes in aanpassing UBO-registratie voor FGR's
03 mei 2022

Succes in aanpassing UBO-registratie voor FGR's

DUFAS heeft in de afgelopen maanden zeer actief contact gehad met het ministerie van Financiën om in de laatste fase van de wetgeving voor de registratie van uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) van trusts en soortgelijke juridische constructies nog aanpassingen te doen. Gisteren werd de finale versie van de wettekst gepubliceerd. We zijn erg verheugd om de door ons gewenste aanpassingen daarin terug te zien. Hiermee is een enorme administratieve last voor fondsen voor gemene rekening (FGR's) voorkomen.

Bekijk de finale wettekst

Waar zat het grootste probleem?

Iedere deelnemer met meer dan 3% in een FGR moest geregistreerd worden in het UBO-register. Het ministerie van Financiën heeft deze oorspronkelijke eis aangepast naar een uitsluiting voor fondsen met meer dan 150 deelnemers. Dat is te lezen in het consultatierapport bij het Implementatiebesluit dat is gepubliceerd op 22 december. Een hele positieve aanpassing voor FGR's met veel deelnemers.

Welke aanpassingen zijn er nog gedaan in de versie van 2 mei?

Onze leden hadden nog het bezwaar dat bij het starten of het liquideren van een fonds je onder die grens van 150 deelnemers komt. Om dat probleem op te lossen is de tekst aangepast naar een vrijstelling voor FGR's die worden 'aangeboden aan' 150 personen of meer. Daarmee is de drempel weggenomen om een nieuw fonds te starten of bestaande fondsen aan te passen.

Welke bezwaren heeft DUFAS nog?

Onze leden kunnen zich nog steeds niet vinden in de gelijkstelling van een beleggingsfonds met een trust, maar de enorme administratieve gevolgen die dit zou veroorzaken zijn nu in ieder geval weggenomen. Onze bezwaren en toelichting lees je in onze consultatiereactie die we vorig jaar publiceerden.

Dankbaar voor actieve dialoog

DUFAS is het ministerie van Financiën erg dankbaar voor het begrip en de actieve dialoog op dit onderwerp. Ook danken we andere organisaties en instellingen voor de inzet om deze aanpassingen voor elkaar te krijgen.

Meer informatie

Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar Lily Ho, manager regulatory affairs a.i. bij DUFAS. DUFAS volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt leden op de hoogte via onder andere de nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant

Aanpassing UBO-registratie voor FGR's gelukt

Nieuws | 12 januari 2022
Vanuit DUFAS hebben we in de afgelopen 2 maanden zeer actief contact gehad met het ministerie van Financiën om in de laatste fase van de wetgeving voor de registratie van uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) van trusts en soortgelijke juridische constructies nog aanpassingen te doen.

AIFMD-review: beperkte aanpassingen maar toch paar zorgpunten

Nieuws | 12 januari 2022
Hoewel de voorgestelde aanpassingen in de richtlijn beperkt lijken, besloot onze AIFMD-expertgroep toch om een aantal opmerkingen over het voorstel te delen met het ministerie van Financiën.

Commissievoorzitters, welkom!

Nieuws | 15 september 2021
Als voorzitter van onze Fiscale Commissie heeft Mark Steinbusch (Robeco) de weg vrijgemaakt om ook de andere commissies voor te laten zitten door DUFAS-leden. Deze zomer deden we hiervoor een oproep. Met trots maken we vandaag bekend wie zijn benoemd.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties