Home - Nieuws - Aanpassing box 3: ‘Stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet’
15 sep 2020

Aanpassing box 3: ‘Stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet’

PERSBERICHT

Vandaag, op Prinsjesdag, is het nieuwe belastingplan gepubliceerd. DUFAS vindt het positief dat de minister heeft geluisterd naar signalen uit de sector wat betreft de aanpassingen voor de vermogensrendementsheffing. Het verhogen van het heffingsvrij vermogen voor spaarders en beleggers is een stap in de goede richting. Hierdoor wordt de kleine en risicomijdende belegger, die vermogen opbouwt voor later, ontzien. Maar we zijn er nog niet. 

Oneerlijk systeem

Dit belastingplan is een kleine stap in de juiste richting. Het systeem blijft echter rekenen met een fictief rendement. Dat is oneerlijk voor iedereen in Nederland die vermogen heeft op een spaarrekening, in beleggingen, in vastgoed of andere investeringen. DUFAS blijft ervoor pleiten dat we er alles aan doen om in de komende jaren over te gaan naar een heffing op basis van werkelijk rendement. Ook het kabinet erkent deze wens. We roepen het kabinet op om hier werk van te maken. In een digitaal land als Nederland, moeten we dit toch voor elkaar kunnen krijgen. 

Vermogen voor later

In Nederland zijn steeds meer mensen zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van vermogen voor later. Met de huidige lage rente is beleggen de enige optie om je vermogen te laten groeien. Het is belangrijk dat het kabinet mensen stimuleert om de juiste financiële keuzes te maken.

“Dit belastingplan is een stap vooruit, maar ons einddoel blijft een belasting op werkelijk behaald rendement. Dat is het meest eerlijk voor zowel spaarders als beleggers,” zegt Iris van de Looij, directeur van DUFAS, de branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland.

Achtergrond

Op 23 juni heeft staatsecretaris Vijlbrief van Financiën bekendgemaakt dat hij het plan van zijn voorganger Menno Snel schrapt. In het voorstel van Snel werd spaargeld vanaf 2022 grotendeels vrijgesteld van vermogensrendementsheffing, maar werden beleggers zwaarder belast op basis van een hoog fictief rendement. Het voorstel stuitte op heel veel kritiek vanuit de sector en zelfs vanuit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vijlbrief heeft aangekondigd op Prinsjesdag met een nieuw Belastingplan te komen. Dit plan is vandaag naar buiten gekomen.

Over DUFAS

DUFAS is een belangenvereniging die zich sinds 2003 inzet voor een gezonde vermogensbeheersector. Vandaag de dag telt DUFAS ruim 50 leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. DUFAS vergroot het bewustzijn van de maatschappelijke relevantie van beleggen in Nederland, helpt mee aan het ontwikkelen van sectorstandaarden en vertegenwoordigt de sector bij implementatie van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast zet DUFAS zich in voor één Europese markt waar regelgeving zo veel mogelijk hetzelfde wordt geïmplementeerd.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Iris van de Looij, algemeen directeur DUFAS, ivdl@dufas.nl en 06-536 691 34

Misschien vind je dit ook interessant

"Blij dat plan voor aanpassing spaartaks van tafel is"

Nieuws | 24 jun 2020
PERSBERICHT … Amsterdam, 24 juni 2020 – Wij zijn erg blij dat Staatsecretaris Vijlbrief heeft bevestigd dat het oorspronkelijke voorstel voor aanpassing spaartaks is geschrapt. Kleine, risicomijdende beleggers werden in deze plannen onevenredig hard geraakt.

Nederlandse particulier betaalt ruim EUR 130 miljoen per jaar voor afschaffing dividendbelasting

Nieuws | 28 aug 2018
Den Haag, 28 augustus -- Over het voornemen van de regering om de dividendbelasting af te schaffen, is al veel gezegd en geschreven. Echter, tot op heden is er weinig aandacht voor de negatieve gevolgen voor miljoenen Nederlandse particulieren.

De negatieve gevolgen van de afschaffing van de dividendbelasting voor beleggingsfondsen

Nieuws | 17 nov 2017
In zijn maandelijkse blog schrijft Hans Janssen Daalen over de negatieve gevolgen die het afschaffen van de dividendbelasting heeft voor beleggingsfondsen. Ook reikt hij een simpele als doeltreffende oplossing aan. Lees hier de blog.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties