Home - Nieuws - “Meer regie en snelheid nodig bij klimaattransitie”
20 mei 2021

“Meer regie en snelheid nodig bij klimaattransitie”

De klimaattransitie moet sneller om de Parijse klimaatdoelen te halen. Wanneer de overheid een stevige regierol neemt en onzekerheden over toekomstig klimaatbeleid doorbreekt, kan de financiële sector haar klanten en deelnemers nog beter ondersteunen met gerichte klimaatinvesteringen. Zo schrijven de samenwerkende partijen onder het klimaatcommitment van de financiële sector in een brief aan informateur Hamer.

Bekijk de brief aan de informateur

Inzet op 4 prioriteiten

Om de inspanningen van de sector effectiever te laten zijn, en daarmee bij te dragen aan de versnelling van de klimaattransitie, vragen we het nieuwe kabinet in de brief om op de volgende prioriteiten in te zetten:

  1. Vaststellen van per sector uitgewerkte nationale transitiepaden in de reële economie met tussentijdse doelen om duidelijke kaders voor een succesvolle klimaattransitie te scheppen.
  2. De ontwikkeling van en toegang tot klimaatgerelateerde data op basis waarvan reële emissies worden gereflecteerd en duurzame activiteiten kunnen worden geïdentificeerd.
  3. Een uniforme, eenvoudige en proportionele rapportagemethode voor het bedrijfsleven, waarbij privacy gewaarborgd blijft, maar de financiële sector deze data wel kan koppelen aan financieringen en beleggingen
  4. Stimuleren publiek-private samenwerking in financiering.

Meer informatie

Lees de brief aan de informateur of neem contact op met Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS. 

Misschien vind je dit ook interessant

Klimaatplannen financiële sector met leidraad beter te vergelijken

Nieuws | 20 oktober 2022
Duidelijkheid creëren over welke elementen in een actieplan thuishoren en de meting van het CO2-gehalte van financieringen en beleggingen. Om dit doel te bereiken, hebben de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Verbond van Verzekeraars, Pensioenfederatie en DUFAS een leidraad ontwikkeld.

Europese duurzaamheidsregelgeving; een echte game changer

Nieuws | 30 september 2022
Regelgeving vanuit de Europese Unie zet veel druk op de financiële sector om stappen te maken met verduurzaming maar daar zijn nog wel kanttekeningen en onduidelijkheden over.

EVENT | Sustainable Finance & Climate Risk op 8 november

Nieuws | 31 augustus 2022
Op welke manier kan de financiële sector bijdragen aan de klimaatdoelen? Hoe kunnen ESG-risico's beoordeeld worden? En waar vind je überhaupt de benodigde ESG-data?

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties