Home - Nieuws - "We hebben in de sector een kleine revolutie nodig.”
24 maart 2021

"We hebben in de sector een kleine revolutie nodig.”

Er ligt een belangrijke uitdaging voor onze sector om een groter publiek te helpen om goed gespreid te beleggen voor de lange termijn. Twee weken geleden lanceerden wij daarom onze inspiratiepodcast ‘Waarom beleggen mensen (niet)?’ De eerste 4 afleveringen worden goed beluisterd. Ondertussen groeit het aantal volgers van onze speciale LinkedIn-pagina elke dag en besteedde Fondsnieuws gisteren aandacht aan ons onderzoek achter de podcastserie. Een mooi begin van de beweging die we in gang zetten. 

Interview in Fondsnieuws

Fondsnieuws interviewde Jovan Ponsioen van Amundi en DUFAS-directeur Iris van de Looij over het onderzoek dat aanleiding was voor onze podcastserie. Jovan: “We hebben in de sector een kleine revolutie nodig. (...) Een stofzuiger prijs je ook niet aan door uit te leggen uit welke onderdelen deze is opgebouwd. Nee, je promoot een stofzuiger gewoon om wat hij doet.” Luister of lees het interview via Fondsnieuws.nl. 

“Wij als duurzame beleggers moeten het grotere doel uitleggen” - Adrie Heinsbroek

Op 10 maart traden de SFDR-regels in werking. Een stap die een mogelijk antwoord is op een van de drempels uit het onderzoek: mensen weten niet of hun belegging wel goed is ‘voor de wereld’. We spraken erover met Adrie Heinsbroek van NN Investment Partners. Active ownership komt aan bod, waarbij je als belegger de verantwoordelijkheid neemt om het bedrijf de goede kant op te duwen. Adrie: “Want eigenlijk, als je duurzamer belegt, moet je sommige partijen ook stimuleren en de kans geven om te verbeteren. (…) Dat betekent wel dat we werk aan de winkel hebben. Dat wij als duurzame beleggers meer het grotere doel moeten uitleggen.” 

“We moeten beleggen leuk maken” - Rene Frijters

Het gros van de Nederlanders identificeert zichzelf op geen enkele manier met de wereld van beleggen. Hoe veranderen we dat? In de vierde en nieuwste aflevering van onze podcastserie zegt Rene Frijters, oprichter van Knab en Binck Bank: “De communicatie is sterk verbeterd. Maar het is ongelofelijk moeilijk om die drempels om te beleggen weg te halen.” Bovendien zijn mensen niet geïnteresseerd in hun pensioen. “Mensen zijn geïnteresseerd in vandaag en morgen, tot maximaal 1 jaar vooruit. Je kunt dus wel proberen het allemaal heel serieus te doen, maar dat is heel moeilijk. We moeten beleggen leuk maken, met behulp van data.“

Geen aflevering missen?

Op de LinkedIn-pagina 'Waarom beleggen mensen (niet)?' delen we nieuws over dit onderwerp, en nieuwe afleveringen zodra ze live staan. Kijk, luister en praat mee op LinkedIn. 

Volg ons op LinkedIn

Misschien vind je dit ook interessant

Cadeau voor DUFAS-leden: educatieve podcastserie over cybersecurity in financiële sector

Nieuws | 05 april 2023
In een educatieve podcastserie van Leaders in Finance Academy geven experts je op een laagdrempelige en toegankelijke manier basiskennis over informatiebeveiliging.

IIFA publiceert internationaal pensioenrapport: ‘Better Pensions, Better Lives’

Nieuws | 12 januari 2022
Eind 2021 publiceerde de International Investment Funds Association (IIFA) samen met EFAMA, de Europese belangenbehartiger voor assetmanagers, het internationale pensioenrapport: Better Pensions, Better Lives:

VERSLAG | Meer aandacht voor klimaat en betere verdeling van rijkdom

Nieuws | 12 november 2021
Sander Heijne en Hendrik Noten schreven het boek Fantoomgroei, waarover DUFAS een event organiseerde op 10 november. Rens de Jong (BNR-presentator) ging in gesprek met Heijne over de zoektocht naar een economie voor een andere, betere wereld.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties